BloggDAHLIOR

DAHLIOR

https://botantique.se/product-category/vaxter/dahlior/

Starta upp dem 

Det går utmärkt att plantera sina dahliaknölar direkt på växtplatsen. Men det kan vara en god idé att förodla dem. 

När ni kan börja väcka dahliorna är beroende på när ni kan sätta ut dem. Nattfrosten ska vara över innan de flyttar ut. Förvara dem på en mörk och sval plats om du inte har möjlighet att plantera ut dem direkt. 

När du ska plantera dahliorna inomhus använd hinkar eller större krukor. Det är viktigt att knölarna får ordentligt med plats.

Ett tips är att blanda billig planteringsjord med mycket torv i, med lite sand.Det blir en bra första jordblandning vid uppdrivning. Lägg ner knölen på jorden. Om det finns något kvar av den gamla stammen som klippts av så ska den vara uppåt. Om det inte finns någon gammal stam, lägg sidan med mest ögon (knoppanlag) uppåt. 

Täck knölarna med ett tunt lager jord, bara några centimeter.  Vattna försiktigt tills du ser att skotten börjar växa.

Ställ krukorna ljust och svalt, ca 15 grader är lagom. 

Avhärdning 

Eftersom dahliorna stått inomhus så måste de avhärdas innan de kan planteras ut. Ta ut dem på dagen och tillbaka in på kvällen igen. 

Plantera ut

Eftersom dahliorna har vuxit inomhus hela våren ska de avhärdas innan man tar ut dem. Det är ett evigt springande med krukor den tiden på året. Ta ut dahliorna på dagarna och ta in dem på nätterna i några dagar. Ställ dem inte i direkt sol utomhus utan gärna i halvskugga-skugga. Bladen bränns lätt av vårsolen.

Man kan plantera dahliorna i rabatt eller kruka. Men man ska alltid plantera ner dem ganska grunt. Plantera ner dem mellan 10-20 cm i jorden. Tänk på att höga dahlior behöver stöd så ta inte en för liten kruka. Jorden ska vara väldränerad men näringsrik. Blanda gärna ner lite kogödsel i både kruka och rabatt innan du planterar. Dahlior vill stå soligt men halvskugga går bra, det förlänger blomminingstiden.

Snabbtips

Vattna. Dahlian vill ha regelbunden vattning för att utvecklas och blomma ordentligt. Superviktigt vid krukodling

Gödsla. Tilläggsgödsla ett par gånger under säsongen, för att hjälpa blomningen.

Bind upp. Dahlior behöver stöd. Speciellt de höga. Placera en pinne vid knölen redan vid plantering, så skadar du inte den när stödet behövs. 

Toppa. För att den ska förgrenas bra så toppa den när den är ca 15 cm hög. Det känns jobbigt, men gör det.

Ansa. För att förlänga blomningen så är det en väldigt bra idé att klipp bort överblommat. Då producerar den bättre.

Skydda dina dahlior. Sniglar älskar tyvärr dessa skönheter.

BOTANTIQUE LOGOTYPE